Hoe ik mijn teams succesvol maakte

Als organisatieontwikkelaar zie ik regelmatig de frustraties van opdrachtgevers en medewerkers als het gaat om onduidelijkheid in rollen en verantwoordelijkheden. Het zorgt voor onnodige verwarring, verminderde productiviteit en kan zelfs leiden tot onderlinge spanningen. Herken je deze (onbewuste) gedachten als je nadenkt over je team of organisatie: “waarom pakt niemand nu verantwoordelijkheid?”, “waarom moet over alles overlegd worden?” of “waarom voelen medewerkers niet de pijn van een negatief financieel resultaat?”.

Ik kan je vertellen je bent niet de enige want het is een van de meest voorkomende uitdagingen in een bedrijf.

Gelukkig heb ik een oplossing die ik graag met je deel die jou gaat helpen om (weer) succesvol te zijn als CEO/Manager of leidinggevende: het RASCIO model.

Dit model zet ik regelmatig succesvol in in organisatie om het gesprek op gang te brengen binnen de teams. Dit levert geregeld interessante en inzichtbrengde discussies op. Veelal zit het niet in de intenties van medewerkers maar het gebrek aan keuzes en vaststellen wie waar verantwoordelijk voor is.

Wanneer rollen en verantwoordelijkheden duidelijk zijn binnen een team ontstaat vertrouwen. Teamleden weten waar ze aan toe zijn en weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Dit zorgt voor een veilige omgeving waarin iedereen open en eerlijk kan zijn, zonder te leven vanuit angst voor de negatieve consequenties. Onduidelijkheid over rollen en verantwoordelijkheid heeft een enorm effect op de improductiviteit, dat zal je niet verrassen omdat je het vermoedelijk dagelijks ziet. Door daar duidelijkheid in te creëren verhoog je de daadkracht, groeit het vertrouwen, verbeteren de resultaten, ontstaat zelfvertrouwen bij je medewerkers en kun je meer plezier op de werkvloer verwachten.

Hoe werkt het Rascio model?

Het RASCIO model is ontwikkeld door de Amerikaanse managementconsultant Robert Simons. Het staat voor:

  • Responsible: verantwoordelijk voor de uitvoering van een proces of activiteit. Deze persoon legt verantwoording af aan de persoon die accountable is.
  • Accountable: de eindverantwoordelijke die ook goedkeuring moet geven aan het resultaat.
  • Support: de persoon die ondersteuning verleent aan het proces of project en de werkzaamheden uitvoert.
  • Consulted: de persoon die moet worden geraadpleegd, goedkeuring verleent of input levert aan de ‘responsible’ persoon, voorafgaand aan een stap in het proces.
  • Informed: degene die geïnformeerd wordt over de beslissingen, de voortgang en de bereikte resultaten, zodat er een volgende stap kan worden gezet.
  • Out of loop: Extra optie om duidelijk te definiëren wie geen deel is van het proces.

Door taken en processen op te schrijven, deze toe te kennen aan een rol ontstaat duidelijkheid in de verwachtingen naar elkaar. Het model zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van elkaars taken en verantwoordelijkheden en dat er geen overlapping of miscommunicatie ontstaat. Het voordeel van het model is dat je dit gezamenlijk met je team opstelt zodat je vooraf een goed gesprek hebt om daarna effectief aan de slag te gaan. De grootste bijvangst die je hebt met het opstellen van dit model is dat het voor medewerkers een enorme boost kan zijn op het gebied van ‘zich veilig voelen’. Tevens helpt het een manager om de medewerker specifiek te evalueren over zijn taken en verantwoordelijkheden.

Kortom een enorme kans om een groeistap te maken in je organisatie.

Zoals Henry Ford ooit zei: “Coming together is a beginning, staying together is progress, and working together is success.”

Aan de slag?

Wanneer ga jij aan de slag met jouw team om jouw team nog sterker te maken dan ze al zijn? Download GRATIS het Excel Rascio model welke ik succesvol ingezet heb in verschillende organisaties. Daarmee kun jij direct aan de slag om jouw team succesvoller te maken.

Loading...

Mocht je er niet uitkomen?

Het creëren van een goed werkend model hangt af van de kwaliteit van het teamgesprek. Mocht je dat lastig vinden dan kan ik je daarin ondersteunen. Het versnelt het proces namelijk doordat ik als ‘buitenstaander’ met mijn rugzak vol met organisatieontwikkeling kennis de gesprekken snel kan aanscherpen zodat we de kern pakken en als collectief tot een succesvolle uitwerking komen.

Mocht je hier meer informatie over willen klik dan op de knop hieronder: